Ürün ekonomisinden ürünün gerçek değerinin onu nasıl kullandığımızdan kaynaklandığı bir deneyim ekonomisine geçiyoruz. Günümüzün ve geleceğin endüstrisi de, sadece ürünler üreten bir endüstri olmak yerine, oluşturma, üretim ve paylaşılan deneyimleri içeren bir değer zinciri şeklinde olacak. Bu ortamda Endüstri 4.0 akımı da günümüz iş, üretim ve tasarım dünyasına damga vuran akımların başında geliyor.
Endüstri 4.0 akımı ya da diğer tanımı ile 4. Endüstri evrimi, tekliflerin tüketicilerin beklentilerine göre şekillendiği talep odaklı bir dünyaya işaret ediyor. Endüstri 4.0 ile şekillenen dünya; verimliliği ve rekabet gücünü artırmak için tüm paydaşları bir araya getiren sosyal üretim modellerini benimsiyor. Tüketicilerin istediğini tam olarak sunarken, maliyetleri kontrol edebilmeyi sağlayan esneklikleri sağlamayı amaçlıyor.
Geleceğin endüstrisi, son derece esnek ve modüler tedarik zincirleri etrafında yapılandırılmış bir deneyim endüstrisi olacak. Malzeme bilimi, 3D baskı ve fabrika laboratuarlarının yeni ürün ve çözüm tasarlama, üretme ve satma yöntemlerini nasıl radikal bir şekilde değiştirdiğini şimdiden zaten görüyoruz. Endüstriler, endüstrinin her alanının dijital hale getirilmesinin sağladığı olanaklardan faydalanarak kendisi için sürdürülebilir bir gelecek yaratabilecek. Endüstriyel inovasyon fabrika duvarlarının çok ötesine geçiyor, mevcut süreçlerde büyük değişiklikler yaratan çok sayıda dijital konsepti entegre etmeyi ve dinamik, bütünlüklü ve daha sürdürülebilir modellerin oluşturulmasını gerektiriyor.
Endüstri 4.0 temel olarak şirket hedef ve vizyonlarınıza ulaşabilmek için dijital araçların kullanılması akımıdır. Endüstri 4.0 terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya’da kullanılmıştı. Farklı bölgelerde Endüstri 4.0’a farklı isimler verildiğini görüyoruz. Mesela Amerika’da bu akımlar IIC ve SMLC isimleri altında, Fransa’da “La Nouvelle France Industrielle”, Kore’de “Manufacturing Industry Innovation 3.0” ve Çin’de “Made in China 2025” isimleri altında geçmektedir. Ve açık söylemek gerekirse; bizim de artık bu akıma kendimize has Türkçe bir isim vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye açısından Endüstri 4.0’ın gerçekten ne olduğunu çok iyi kavramamız ve gelecek planlarını buna göre yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu akımı Türkiye’de Endüstri 2023 diye adlandırmak, bizim bu anlamda sunduğumuz isim ve konsept fikirlerinden biridir.
Endüstri devrimleri, geçmişten bu yana Dünya’yı ve toplumları küresel boyutta etkiledi. Bu yeni endüstri Devrimi de şüphesiz yeni sektörlerin açılmasına ve geride kalmış sektörlerin yok olmasına sebep oluyor ve olacak. Yeni endüstriye ayak uyduramayan her şey bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Endüstri 4.0 uygulamaları hedeflerinizi gerçekleştirebilmeniz için uygulamalar sunuyor. şirketler kesinlikle bu tip uygulamalara ihtiyaç duyuyor ve faydaları şirketinizin ölçeğine göre orantılı olarak artıyor. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var, bu da önceliğinizi iyi belirlemeniz ve doğru adımları atmanız.
Endüstri 4.0 akımının kapsadıklarını, Uygulamaları Planlama, Uygulama ve Optimizasyon olarak ayırabiliriz. Planlama uygulamalarına 3D üretim reçeteleme, 3D hat ve süreç planlama, Robot programlama, hat zaman planlamaları, ergonomi uygulamaları, 3D iş talimat uygulamaları ve 3D Fabrika yerleşim uygulamaları dahildir. Optimizasyon uygulamalarını ise her alanda optimizasyon uygulamaları, akıllı gösterge tabloları, fabrika simülasyon uygulamaları ve problem çözüm uygulamaları gibi düşünebiliriz. Günümüzdeki tüm bu çözümler teker teker adacıklar şeklinde çalışıyor ve birbiriyle konuşmakta güçlük çekiyor. Yani aynı bir akıllı telefonda olduğu gibi tek bir platformda çalışan akıllı bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyor.
Dijital üretim teknikleri, farklı müşteriler için yaptıkları ürünlerin ayırt edilmesini ve sonuçta da kitlesel özelleştirme hedefine ulaşmak isteyen küresel şirketler için giderek daha fazla zorunlu bir hal alıyor. Dijital imalatın karmaşık ürün deneyimlerinin arkasındaki muazzam veri akışı ile kombinasyonu, pazardaki değişikliklere veya rekabetin zorluklarına yanıt verebilmeyi sağlayan büyük bir esneklik artışı sağlayabilir. Bu noktada; 12 sektörde hizmet veren 3DEXPERIENCE platformu, marka uygulamalarına güç katıyor ve zengin bir endüstri çözümleri deneyimi portföyü sunuyor.
Biz Dassault Systèmes olarak DELMIA endüstri çözüm deneyimimiz ile tüm uygulamaları tam da böyle bir platform altında sunuyoruz. Yani uygulamalarımız gerektiğinde tek başlarına gerektiğinde ise birlikte çalışabiliyor. Mühendislik için birer Dassault Systèmes ürünü olan, Solidworks ve Catia ne demek ise; üretim ve fabrika için Delmia da o demektir.
Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformunun ayrılmaz bir parçası sanal ve gerçek dünya arasındaki bağlantıdır. 3DEXPERIENCE platformu tarafından desteklenen DELMIA, global işletmelerin mühendisliklerini, operasyonlarını ve imalat mükemmellik için yeniden planlamasına yardımcı oluyor.
Operasyonel mükemmellik tasarım, üretim, dağıtım, insanlar ve süreçler arasında uyum gerektiriyor. DELMIA’nın portföyü operasyonları dönüştürmenize olanak tanıyor. DELMIA ile simüle edilmiş bir üretim ortamında tasarım ve test yapabilirsiniz. Tamamlandıktan sonra, personel, üretim, müşteri dağıtımına kadar tüm kaynakları etkili bir şekilde planlayabilir, üretebilir ve yönetebilirsiniz.
DELMIA’yı kullanan üreticiler, üretim varlıklarını üretim planlaması ile aynı zamanda sanal olarak tanımlayabilir ve potimize etmek için simüle edebilir. Gerçek zamanlı üretim faaliyetlerini izlemek, program üzerinde değişiklikler yapmak, yeni programlar başlatmak ve model geçişleri yapmak, bakım faaliyetlerini programlamak gibi sanal bir üretim sistemini işletebilir. Bu tip teknolojik uygulamalar her gün gelişim göstermekte. Bu nedenle ihtiyacınızı doğru belirleyebilmek için bu konuyu gerçekten iyi bilen, size bir iş ortağı olabilecek bir danışman ile çalışmanız isabetli olacaktır. Biz Dassault Systèmes Türkiye olarak bu noktada Türkiye’deki işletmelere her türlü desteği vermeye hazırız.